Żurawina

2018-06-18
ŻurawinaŻurawina

Natura jest matką wielu leczniczych roślin. Co powiesz o żurawinie? Zgadzam się: ma moc odmładzania. Wybrałam dla Ciebie 7 jej najwspanialszych, kosmetycznych właściwości:

  • Spowalnia proces starzenia się skóry. Zawartość cennych dla skóry witamin i biopierwiastków w żurawinie znakomicie odżywia skórę, poprawia jej funkcjonowanie, działa liftingująco, re-mineralizuje skórę, działa przeciwgrzybiczo, dostarcza naturalnych witamin oraz wzmacnia odporność immunologiczną skóry.
  • Zapobiega powstawaniu zmian na skórze. Żurawina bierze udział w redukowaniu zmian zapalnych skóry, zmniejsza czerwoność, swędzenie i podrażnienia skóry, działa łagodząco i uspokajająco na komórki skóry. Jej działanie antybakteryjne i oczyszczające na skórę, sprawdza się w kuracji dla cery trądzikowej.
  • Doskonale nawilża, zmiękcza, relaksuje i reguluje pH skóry.
  • Przywraca skórze promienny wygląd i blask. Prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy, witaminy E oraz kwasów tłuszczowych zawartych w olejku z żurawiny sprawia, że jest to wspaniały kosmetyk naturalny do pielęgnacji skóry, szczególnie w przypadku cery zmęczonej, zniszczonej i wrażliwej.
  • Olejek z żurawiny wygładza drobne zmarszczki i chroni skórę przed wolnymi rodnikami, zwiększa napięcie i jędrność skóry.
  • Posiada doskonały stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do kwasów tłuszczowych omega-6, dzięki czemu bardzo dobrze wchłania w skórę, zapewniając wspaniałą ochronę i nawilżenie. Dzięki temu dostarcza skórze także silnych przeciwutleniaczy, witaminy E i innych składników odżywczych.
  • Wzmacnia naczynia krwionośne oraz działa przeciwalergicznie.

Szukaj kosmetyków naturalnych, gdzie w składzie znajdziesz olejek z żurawiny szczególnie jeśli twoja skóra jest wrażliwa, zmęczona, skłonna do podrażnień, czy naczynkowa. ważne aby krem był bez sterydów, parabenów, silikonu i barwników.

Żurawina zawiera ok. 65% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto żurawina w swoim składzie posiada całą gamę składników niezbędnych dla naszego zdrowia i skóry. Przede wszystkim zawiera witaminy: A, C oraz z witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, fosfor i jod, potas. Zawiera także błonnik, kwasy owocowe, węglowodany, antyocyjany, flawonoidy, antyoksydanty oraz taninę. Wszystkie te związki poprawiają stan naszej skóry.

Olej z żurawiny zawiera wiele wspaniałych substancji odżywczych oraz związków aktywnych, które zapewniają skórze wiele cennych właściwości pielęgnacyjnych. Główną korzyścią tego oleju, jest jego znakomita zdolność do absorpcji. Zawarte w nim prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy, witaminy E oraz kwasów tłuszczowych sprawia, że stanowi on wspaniały kosmetyk naturalny do pielęgnacji skóry, szczególnie w przypadku cery dojrzałej, zmęczonej, zniszczonej i wrażliwej.

Obecne w oleju żurawinowym związki pozwalają chronić skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się, powodując zmarszczki i utratę elastyczności. Olej z żurawiny posiada doskonały stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do kwasów tłuszczowych omega-6, dzięki czemu bardzo dobrze wchłania w skórę, zapewniając wspaniałą ochronę i nawilżenie. Dzięki temu dostarcza skórze także silnych przeciwutleniaczy, witaminy E i innych składników odżywczych.

Olej z nasion żurawiny jest wspaniałym emolientem, dlatego jest często doskonałym wyborem do kąpieli i pielęgnacji niemowląt. Również kosmetyki z zawartością tego oleju zapewniają doskonałą ochronę skóry najmłodszych, a także przyczyniają się do stabilizacji i poprawy aktywności przeciwutleniającej.

Olejek żurawinowy zawiera bogactwo cennych minerałów i mikroelementów, niezwykle korzystnych w pielęgnacji skóry i włosów. Znajdziemy w nim m.in.: wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas, sód, miedź, selen i mangan. W wielu przypadkach przynosi ulgę przy swędzącej, łuszczącej się i podrażnionej skórze, gdyż naturalnie reguluje wydzielanie się sebum. Może być także bardzo przydatny w trakcie leczenia łuszczycy i wyprysków.

Właściwości:
  • silnie antyoksydacyjne - zapobiega starzeniu się skóry;
  • zapobiega powstawaniu zmian na skórze trądzikowej;
  • reguluje wydzielanie sebum;
  • jest doskonałym emolientem w pielęgnacji włosów i skóry głowy;
  • szybko się wchłania, nie pozostawia tłustej warstwy.

Olej żurawinowy jest jednym z najcenniejszych olejów wykorzystywanych w kosmetyce. Zawdzięcza to zawartości cennych składników odżywczych, w postaci antyoksydantów i esencjonalnych, głównie wielonienasyconych, kwasów tłuszczowych. Jest bardzo stabilny, czyli odpornych na jełczenie i stanowi składnik antyoksydacyjnych formulacji kosmetycznych, mających na celu zapobieganie uszkodzeniom skóry spowodowanych działaniem wolnych rodników i opóźnianie procesów fotostarzenia.

Olej żurawinowy zawiera ok. 65% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (kwas linolowy i alfa-linolenowy), oraz witaminę E, fitosterole, fosfolipidy i minerały.

Olej żurawinowy jest jedynym olejem naturalnym charakteryzującym się zrównoważoną proporcją NNKT, pełniących kluczową rolę w metabolizmie lipidów w organizmie człowieka. Charakteryzuje się również bardzo wysoką zawartością witaminy E w postaci tokotrienoli nazywanych "super witaminą E", z uwagi na ich szczególnie silne działanie antyoksydacyjne.

Skład chemiczny oleju żurawinowego jest bardzo zbliżony do naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę, dzięki czemu, zastosowany w kosmetykach pielęgnacyjnych, poprawia gospodarkę lipidami, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej. Zapobiega powstawaniu trądziku.

Żurawina działa antybakteryjnie i oczyszczająco na skórę, sprawdza się w więc w kuracji dla cery trądzikowej. Stosowana jest również u osób z cerą suchą ponieważ doskonale nawilża, zmiękcza, relaksuje i reguluje pH skóry. Zawartość cennych dla skóry witamin i biopierwiastków w żurawinie znakomicie odżywia skórę, poprawia jej funkcjonowanie, działa liftingująco, spowalnia proces starzenia się skóry, re-mineralizuje skórę, działa przeciwgrzybiczo, dostarcza naturalnych witamin oraz wzmacnia odporność immunologiczną skóry. Żurawina przywraca również skórze promienny wygląd i blask. Olej z żurawiny używany w kosmetykach anti-aging zwiększa napięcie i jędrność skóry, wygładza drobne zmarszczki i chroni skórę przed wolnymi rodnikami.

Żurawina bierze udział w redukowaniu zmian zapalnych skóry, zmniejsza czerwoność, swędzenie i podrażnienia skóry, działa łagodząco i uspokajająco na komórki skóry.

Rewelacyjne działa na skórę przesuszoną, zniszczoną nadmiernym opalaniem. Dla osób palących papierosy jest to dobry sposób na poprawę kolorytu skóry.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
ZAMKNIJ
pixel