Wąkrota azjatycka

2018-06-06
Wąkrota azjatyckaWąkrota azjatycka

Wąkrota azjatycka (Centella Asiatica, Gotu Kola, trawa tygrysia) jest znana jako roślina długowieczności i młodości (zwłaszcza w Chinach i Indiach!) Polecana na naczynka i pajączki, na zmarszczki, trądzik i blizny, na cellulit... Wąkrota azjatycka, czyżby stąd ta nieskazitelna skóra azjatek.
Działanie wąkroty azjatyckiej jest znane od tysięcy lat w naturalnej medycynie indyjskiej. Roślina ta miała bardzo szerokie spektrum zastosowań, m.in. w leczeniu egzemy, bielactwa, łuszczycy, anemii, syfilisu, nadciśnienia. Z biegiem lat udało się wyizolować z rośliny konkretne związki z grupy bioflawonoidów, glikozydów, steroli, kwasów i innych posiadających szereg właściwości działających dobroczynnie na skórę. Szczególne zastosowanie w kosmetyce znalazły saponiny triterpenowe wyizolowane z wąkroty: madekasozyd i azjatykozyd wykazujące właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i pobudzające syntezę kolagenu. Działanie tych związków na skórę zostało potwierdzone badaniami naukowymi.

 

Wyciąg z Centella Asiatica działa na skórę modyfikując jej strukturę na wielu poziomach.

Pobudza fibroblasty w skórze właściwej do produkcji kolagenu i elastyny.

Stymuluje syntezę kwasu hialuronowego przyczyniając się do wzrostu zawartości wody w skórze, a tym samym jej nawilżenia.

Działa antyoksydacyjnie i przyspiesza angiogenezę, czyli rozwój nowych naczyń krwionośnych. Wszystkie te właściwości powodują spłycenie zmarszczek, przyspieszenie gojenia się ran oraz wygładzenie blizn i szybsze ich przejście z fazy zapalnej do fazy zanikowej (jak np. w przypadku rozstępów).

Może być również stosowana w kosmetykach antycellulitowych, ponieważ pobudza krążenie,

wzmacnia naczynia krwionośne skóry. Jest odpowiednia także dla cery naczynkowej,

działa przeciwobrzękowo w profilaktyce obrzęków i cieni pod oczami.

Stosowanie wyciągu z wąkroty u osób z trądzikiem daje pozytywne rezultaty dzięki właściwościom antybakteryjnym i silnie przeciwzapalnym.



UWAGA! NAJCZĘSTSZE ZASTOSOWANIE WĄKROTY AZJATYCKIEJ!
Wąkrota azjatycka – na naczynka i pajączki



Wąkrota azjatycka wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przez co polecana jest osobom które mają cerę naczyniową, wrażliwą, lub po prostu w sytuacjach stresowych reagują „burakiem” na twarzy. Efektem, który można szybko zaobserwować stosowania kremu z tym ekstraktem są jaśniejsze naczynka.

Ekstrakt z wąkroty działa też na pajączki na nogach. Kremy z wyciągiem z wąkroty sprawdzą się u osób, które mają predyspozycje do siniaków.

 

Badania kliniczne potwierdziły poprawę wytrzymałości naczyń krwionośnych. W innych badaniach stwierdzono również poprawę mikrokrążenia oraz pozytywny wpływ na poziom mukopolisacharydów, które m.in. utrzymują integralność naczyniową (brak integralności prowadzi do żylaków).
Wąkrota azjatycka – na zmarszczki

Na pewno nie zwracałeś na to nigdy uwagi, ale wąkrotka azjatycka jest ważnym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych i kremów ujędrniających. Ekstrakt z wąkroty działa wielopoziomowo: nawilża skórę, uelastycznia ją, wygładza i „wypycha” głębokie zmarszczki, zwłaszcza te, które wydają się nie do ruszenia np. bruzdy nosowo-wargowe, które nadają twarzy wygląd smutnego spaniela.
Wąkrota azjatycka – na trądzik i blizny

Ekstrakt z wąkroty działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i silnie stymuluje gojenie zmian trądzikowych. Sprawdzi się zwłaszcza u osób z bliznami potrądzikowymi – ciemnymi plamami, które lubią nie goić się miesiącami.

Wąkrota świetnie działa też na świeże blizny (również rozstępy) i zapobiega tworzeniu nieestetycznych przerostów blizn – wypukłości, które bardzo ciężko ukryć – chyba, że pod ubraniem!

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
ZAMKNIJ
pixel