Olej konopny

2018-07-11
Olej konopnyOlej konopny

Olej konopny... jego nazwa budzi różne skojarzenia. Jednak olej konopny, jest kolejnym pielęgnacyjnym hitem. Pierwsze skojarzenia z konopiami raczej nie wiążą się z urodą, jednak wszystko się zmienia jak się dowiemy, że olej z konopi używany w kosmetyce nie pochodzi z konopi indyjskich (mających właściwości narkotyczne), lecz z ich siostrzanej odmiany, konopi siewnych (Cannabic sativa L).

Konopie siewne pochodzą z Azji Środkowej, gdzie przez setki lat ich włókna wykorzystywano do produkcji żagli, papieru oraz lin, a wyciskany z nich olej stosowany był do łagodzenia zmian skórnych.

Jeśli chodzi o oleje roślinne, olej konopny jest w ścisłej czołówce pod względem właściwości pielęgnacyjnych. Wynika to z jego składu: w niemal 80 procentach składa się on z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), szczególnie kwasu linolowego z grupy kwasów tłuszczowych omega-6 i kwasu linolenowego z grupy omega-3, które mają idealne względem siebie proporcje.

W oleju konopnym są też inne kwasy: palmitynowy, oleinowy, gamma-linolenowy, a także proteiny, aminokwasy, karoten, minerały, witaminy (A, D, E i K), fitosterole, fosfolipidy. Jakby tego było mało, znajdziemy w nim także wiele cennych substancji biologicznie czynnych o właściwościach regenerujących, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, antyseptycznych oraz chroniących przed słońcem, m.in. canabidol, tokoferol czy terpenol. To wszystko sprawia, że jest on cennym składnikiem pielęgnacyjnym.

Olej konopny szybko się wchłania i nie zostawia na skórze tłustego filmu. Jest wykorzystywany jako cenny składnik kosmetyków, zwłaszcza emolientów przeznaczonych do skór z problemami oraz do pielęgnacji niemowląt i małych dzieci. Jest przeznaczony praktycznie do każdego rodzaju skóry: zarówno suchej, którą nawilża, jak i tłustej (reguluje wydzielanie sebum), wrażliwej (natłuszcza i uzupełnia brakujące lipidy) oraz dojrzałej (zapobiega tworzeniu się zmarszczek).

Ciekawa jest też wysoka zawartość kwasu gamma-linolenowego. Ma on wpływ na poprawę struktury włosów i zachowanie równowagi lipidowej. Stan równowagi lipidowej to prosta droga do osiągnięcia elastycznych, błyszczących oraz podatnych na układanie włosów.

Olej konopny charakteryzuje wysoka zawartość witaminy E, dzięki czemu ma szanse sprawdzić się również na skórze głowy.

 

  • Odbudowuje płaszcz hydrolipidowy naskórka i uzupełnia uszkodzenia w cemencie międzykomórkowym, dzięki czemu naskórek lepiej pełni swoje funkcje ochronne, a skóra nie traci wilgoci.
  • Poprawia strukturę włosów.
  • Poprawia koloryt skóry.
  • Wygładza i zmiękcza skórę.
  • Łagodzi stan zapalny przy atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy i egzemie.
  • Niweluje świąd skóry przy dermatozach, zwłaszcza AZS, a także przy alergiach skórnych.
  • Zmniejsza ryzyko podrażnień i przebarwień.
  • Regeneruje skórę, zapobiega przedwczesnemu tworzeniu się zmarszczek.
  • Dzięki zawartości NNKT utrzymuje skórę w dobrej kondycji, poprawia też odporność na działanie czynników zewnętrznych, w tym mrozu, wiatru i słońca.
  • Odżywia skórę.
  • Reguluje wydzielanie sebum, co wspomaga leczenie trądzikowych zmian zapalnych.
  • Przywraca elastyczność cery, jej prawidłowe nawilżenie.
  • Pełni rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego, zabezpieczając skórę przed działaniem promieni UV.


Ze względu na niesamowite właściwości konopi warto szukać jej na etykietach.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
ZAMKNIJ
pixel